Search

petak, 13. prosinca 2013.

KAKO NJEGOVATI NOKTE?

Pozdrav drage čitateljice... :D

Danas Vam donosim još jedan edukativni post, ovaj put o njezi noktiju...




Svi znamo koliko lijepo izgledaju uredni i njegovani nokti. No da bi nokti lijepo izgledali nije dovoljno samo ih nalakirati, dapače, potrebno im je pružiti  i odgovarajuću njegu.


Krenimo s osnovnim problemima:

Suhi nokti - suhim noktima nedostaje vitamin A; da bi to poboljšali povećajte unos mrkve, batata, kelja, bundeve, dinje, manga, breskve.

Listanje noktiju - noktima koji se listaju nedostaje klorovodične kiseline, te se preporuča svako jutro popiti čašu tople vode sa sokom od polovice limuna.

Zanoktice - uzrok zanokticama je nedostatak esencijalnih masnih kiselina. Njih možete dobiti iz suncekretovog ulja, bademovog ulja, ulja pšeničnih klica, ulja kukuruznih klica i ricinusovog ulja.

Bijele mrlje - bijele mrlje nastaju zbog nedostatka cinka i klorovodične kiseline. Također mogu ukazivati i na probleme sa zdravljem štitnjače. Da biste spriječili bijele mrlje na noktima unosite cjelovite žitarice i mahunarke, soju, orašasto voće, bundevu, sjemenke.

Bijele pruge - pruge su znak manjka proteina. Namirnice bogate proteinima su sir, mahune, meso, riba, sjemenke bundeve, leća, kikiriki.

Okomite i paralelne bijele pruge - noktima s ovim problemom nedostaje vitamina A i B. Vitamine A i B naći ćete u integralnim žitaricama, mrkvi, batatu, orašastom voću, zelenom lisnatom povrću, avokadu, siru.

Tanki, napuknuti i lomljivi, izbrazdani i blijedi nokti -ovakvim noktima nedostaje željeza. Povećajte unos zelenog povrća, cjelovitih žitarica, graha, soje, bundeve, avokada, breskve, krušaka.

Nedostatak polumjeseca na svim noktima - nedostatak pulumjeseca znak je manjka proteina ili pak poremećaja metabolizma. Svakako unosite više proteina.

Žuti nokti - nokti požute od prečestog lakiranja, pušenja ili bolesti jetre. Povremeno napravite kupku za nokte od mlijeka i limunovog soka, te ih mažite ricinusovim uljem. Limun izbjeljuje nokte, a ricinusovo ulje je bogato vitaminom E i omekšava zanoktice te potiče rast i jačinu noktiju.

Krhki i iskrivljeni nokti - iskrivljeni nokti znak su gljivica. Ukoliko imate iskrivljene nokte smanjite unos ugljikohidrata i trljajte nokte češnjakom i medom.

Nake od navedenh problema (listanje, pucanje) možete ublažiti i primjerinim lakovima. Ja u tu svrhu koristim Eveline 8in1 lak. Svakako bih vam preporučila da prije lakiranja nanostite jedan ovakav bazni lak  koji će jačati i čuvati vaše nokte. 





Osnovna pravila uređivanja noktiju:

Turpijanje
Nokte je važno turpijati samo u jednom smjeru (tako ćete spriječiti listanje) i pripaziti na jednaku veličinu svih noktiju. 

Potiskivanje kožice 
Kožica noktiju vrlo je osjetljiva i njeno rezanje može uzrokovati razne infekcije stoga je treba samo lagano potisnuti štapićem za manikuru.
 

Bijela olovka
Nanošenje bijele olovke ispod rubova noktiju omogućuje im da izgledaju čišći i zdraviji.

 

Lakiranje
Nikada ne treba pretjerivati sa slojevima laka. Dva su i više nego dovoljna, a višak će uzrokovati brže guljenje laka s noktiju prilikom svakodnevnih aktivnosti. 
Nokte lakirajte prema sljedećoj shemi:

1. - isturpijajte nokat
2. - nanesite bazni lak
3. - nanesite lak malo iznad sredine nokta
4. - razmažite lak prema korijenu nokte
5. - razvucite lak duž cijelog nokta
6.1 - 6.4 - na isti način razvucite lak na svakoj strani nokta
7. - po željii ponovite postupak s još jednim slojem laka
8. - nanesite nadlak

Na kraju nanesite ulje na kožicu oko noktiju.

Skidanje laka
Lak skidajte uljnim odstranjivačima ili odstranjivačima bez acetona kako nebiste oštetili i isušlili nokte.


Eto, podijelila sam s vama način na koji ja brinem o svojim noktima. :) Toliko od mene za sad, nadam se da Vam se post sviđa.

Ivana, Mademoiselle Beauty :)


0 komentari:

Objavi komentar

Hvala vam na čitanju i komentiranju :)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More