Search

petak, 22. studenoga 2013.

Prištići i miteseri

Nakon edukativnog posta o tipovima kože lica, pišem Vam i post o njezi lica. Najčešći je problem, osobito kod mladih djevojaka, nečisto lice. Akne, prištevi i miteseri ne izgledaju nimalo lijepo, a često se dešava da upravo postupcima kojima pokušavate popraviti situaciju samo pogošavate stvari.

Za početak ću Vam reći par osnovnih stvari o prištićima, vrse prištića te zašto i kako nastaju:

Acne vulgaris - javljaju se na licu. To su mali miteseri i prištići koji imaju bijele kapice.
Acne comedonica - crni ili bijeli miteseri (ovisi o tome je li pora zatvorena ili otvorena).
Acne pustolosa – to su one grozne akne ispunjene gnojem.
Acne conglobata – ovo je najteži oblik akni koji zahvaća prsa, leđa i ruke, ponekad i noge. Pojavljuju se kod osoba koje imaju izrazito masnu kožu koja za vrijeme puberteta luči velike količine loja.

Prištići s bijelim vrhom nastaju zbog masnoća, prljavština i bakterija koje se nalaze zarobljene ispod površine kože. Miteseri (crne točkice) se pojavljuju kada masnoće zarobljene ispod površine kože potamne zbog melanina.


Često čujem (i vidim) kako mlade djevojke želeći prikriti prištiće nose šiške. To je ujedno najveća pogreška koju možete učiniti. Naime, kosa se brzo masti, a ako Vam stalno dodiruje lice sva masnoća i nečistoća će s nje preći upravo na vaše lice i time pogoršati situaciju... Dakle, pokušajte čim češće nositi podignutu kosu.
Sljedeća je stvar prekrivanje prištića teškim puderima. U redu je staviti malo kokrektora na prištić prije škole ili izlaska, ali debeli slojevi pudera neće izgledati lijepo, osobito na mladim osobama. Također, opće je poznato da i puder pridonosi stvaranju prištića, a ponekad i iritacijama lica. Ako već nikako ne možete bez pudera, puder u prahu bio bi idealan jer ne opterećuje pore.
Treća važna stvar za spomenuti jest skidanje šminke prije spavanja. Već i ptice na grani znaju koliko je štetno leći sa šminkom, ne samo da se šminka preslikava na jastuk, već je koža doslvno non-stop pod opterećenjem. Koža je naš najveći organ i za nju trebamo brinuti kao i za svaki drugi organ. Potreban joj je odmor od kozmetike, tako da koliko god bile umorne, skinite šminku prije spavanja, lice će Vam biti zahalno.
Redovito umivajte svoje lice nježnim kružnim pokretima, i to najbolje mlakom vodom i blagim  prirodnim sapunom. Pripazite da ne umivate lice više od 3 puta dnevno da nebi poremetili prirodni ph kože. Nakon umivanja lice obrišite mekanim ručnikom i to tapkajući.
Nadalje, smanjite unos masne hrane poput čipsa, čokolade i mliječnih proizvoda, a poželjno je jesti više voća.
Piling lica radite jednom tjedno jer piling može i nadražiti kožu i ''razmnožiti'' akne. Naime on izvlači potkožne prištiće koji još nisu vidljivi i uzrokuje njihovu ''eksploziju'' na površini kože.

Ne istiskujte prištiće. Svi znamo da to može i pogoršati situaciju i uzrokovati ožiljke. No budimo iskreni, malo se tko toga drži. Dakle, ako baš ne možete izdržati da ne istisnete prištić, istisnite ga samo ako je zreo (ako se vidi bijeli vrh), i to na sljedeći način: dezinficirajte područje prištića, dobro operite ruke, sterilizirajte iglu u vreloj vodi ili na plamenu. Lagano probušite vrh prištića i jagodicama istisnite sve van – ne noktima kako ne biste napravili ranu.
Kada kupujete kozmetiku pripazite da ona ne sadrži: alkohol, isopropyl myristate, lanolin, sodium lauryl sulphate, sodium laureth sulphate, propylene glycol, mineralna ulja i parabene Benzoyl peroxide.

Veoma je važno i paziti na higijenu ruku (pošto se rukama dirate po licu) kao i higijenu kozmetičkih  kistova. Kistove bi bilo idealno isprati nakon svake uporabe, a jednom tjedno ih dezinficirati.

Za kraj Vam još donosim nekoliko domaćih recepata koji Vam također mogu pomoći. Ne odbacujte olako domaće pripravke - barem znate da nisu puni "kemije" a i besplatni su.

- namažite (samo) prištiće sokom od limuna, ostavite da se osuši te isperite mlakom vodom.


- pomiješajte sodu bikarbonu i malo vode dok ne dobijete pastu. Namažite prištiće, ostavite oko 15 minuta te isperite.


- skuhajte kamilicu, svežite kosu i pokrijte je ručnikom te inhalirajte (naparite) lice.

- razmrvite jednu tabletu Aspirina, pomiješajte je s malo vode pa dobivenu pastu navečer nanesite i na prištić, ujutro temeljito isperite. 

- zrelu bananu zgnječite vilicom, dodajte dvije žlice jogurta i dvije žlice meda te dobro izmiješajte. Dobivenu masku nanesite na lice i ostavite da djeluje petnaestak minuta, a zatim lice isperite hladnom vodom.

Nadam se da će Vam ovi savjeti pomoći. :)


Kako se Vi borite s ovim problemom?


Ivana, Mademoiselle Beauty <3

0 komentari:

Objavi komentar

Hvala vam na čitanju i komentiranju :)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More