Search

četvrtak, 21. studenoga 2013.

TIPOVI KOŽE LICA

Pozdrav drage čitateljice! :)

Primijetila sam da jako puno ljudi oko mene uopće nezna kakav tip kože ima... Stoga sam odlučila sastaviti ovaj post u nadi da neće biti još jedan od onih koje kad pročitate i dalje niste sigurni. No, da ne duljim:


Dakle, postoji 5 osnovnih tipova koženormalna, suha, masna, mješovita i osjetljiva koža. Svaki od navedenih ima drugačije karakteristike i svaki od njih zahtijeva drugačiju njegu. 

Slijede osnovne činjenice za svaki tip kože.


NORMALNA KOŽA

Kod normalne kože lica pore su normalne veličine i ona sama po sebi sadrži dovoljnu (idealnu) količinu prirodnih ulja. Normalna koža je glatka i elastična, a osobe s takvom kožom uglavnom nemaju problema s aknama... Normalnu kožu lica najčešće imaju mlade osobe.
Da biste bili sigurni da imate normalnu kožu probajte pritisnuti običnu bijelu maramicu na lice i držati tako nekoliko minuta. Ako nakon nekoliko minuta na maramici ostane mala "masna" mrlja, imate normalnu kožu lica koja je ujedno i najzahvalnija za njegovanje. Također, ako vam nakon što navečer niste nanijeli kremu koža bude ista ujutro (ni suša ni masnija) imate normalnu kožu.


SUHA KOŽA

Suha koža ima malene pore, sklona je stvaranju bora i nabora i proizvodi jako malo prirodnog ulja. Karakteriziraju je perutanje, sklonost iritacijama i crvenilu, osjećaj zatezanja, naziranje kapilara. Nedostaje joj elastičnosti. Suha koža jedna je od najzastupljenijih tipova i potrebna joj je odgovarajuća njega. Suhu kožu treba njegovati sredstvima koja će ukloniti mrtve stanice kože i ujedno je hidratizirati. Također, potrebno ju je dodatno zaštititi od hladnoće i vjetra te unostiti dovoljno tekućine.
Da biste bili sigurni da imate suhu kožu lica pokušajte leći sa samo umivenim licem (bez ikakve preparative). Ako se ujutro probudite sa osjećajem zatezanja, crvenkastim mrljama ili primjetite perutanje, imate suhu kožu lica. Perutanje i crvenkaste mrlje najčešće se javljaju na obrazima. (Ako vam se čelo, nos i brada sjaje, te na tim djelovima ne osjećate zatezanje, imate mješovitu kožu.)


MJEŠOVITA KOŽA

Ovaj tip kože je uz suhu kožu jedan od najčešćih tipova. Karakterzira ga tzv. T-zona što znači da su određeni dijelovi lica – čelo, nos i brada – sjajni, dok je ostatak lica normalan ili suh.

MASNA KOŽA
Masna koža za razliku od suhe i normalne proizvodi puno više prirodnog ulja (više nego što treba), te zbog toga dolazi do nakupljanja masti i začepljivanja pora te stvaranja prišteva. Koža je debela i prozirna, ali i sporije stari. Ovakav tip kože treba njegovati preparatima koji će smanjiti masnoću i veličinu pora.
Ovakav se tip kože stalno sjaji, brzo nakon umivanja se zamasti, te je sklon aknama. Ako niste sigurni legnite bez kreme i provjerite ujutro.

OSJETLJIVA KOŽA

Osjetljiva koža može biti bilo koja koža od gore navedenih tipova, ali se ipak svrstava odvojeno jer ju treba posebno njegovati. Koža koja je ujedno i osjetljiva sklona je iritiacijama, crvenilu, suhući i mrljama. Na osjetljivu kožu mogu loše utjecati mnogi faktori kao temperatura, kemikalije, make-up i slično. Ukoliko imate i osjetljivu kožu lica koristite prirodnu kometiku.

Ivana, Mademoiselle Beauty

0 komentari:

Objavi komentar

Hvala vam na čitanju i komentiranju :)

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More